Duo Claripiano

Biografija

Interpretacijo pianistke Tatjane Kaučič in klarinetista Dušana Sodje odlikujejo “bleščeča nenarejenost in pristna strast do glasbe, tonska očarljivost, njuni recitali pa so muzikalno vznemirljivi in občutljivo intimni” so zapisali v BBC Music Magazinu. Njuna posebnost je zvestoba sodobni slovenski glasbeni ustvarjalnosti, saj sta vzpodbudila nastanek preko štirideset novih slovenskih skladb za njun sestav. Njuni koncertni sporedi doma in na tujem brez izjem postavljajo slovensko ustvarjalnost ob bok svetovnim mojstrovinam – zato so ju slovenski skladatelji poimenovali “ambasadorja slovenske glasbe”.

Duo Claripiano sta Tatjana in Dušan ustanovila leta 1994. Glasbeni in življenjski par je koncertna pot vodila od Stockholma, Edinburgha, Leipziga, Bamberga, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda, Madrida, Floride, Los Angelesa, Armenije in Kitajske. Igrala sta na Festivalu Fringe v Edinburghu, ljubljanskem Poletnem Festivalu, festivalu “Carinthischer Sommer”, Glasbenem festivalu v Erevanu, Mendelssohnovi hiši v Leipzigu, Clarinetfestu v Los Angelesu, Madridu, Ostende in na Floridi. Leta 2019 sta imela odmevno turnejo po Kitajski, kjer sta igrala v glavnih mestih petih provinc, med drugim tudi v Pekingu in Shenzhenu.

Leto 2016 sta uresničila svoj dolgoletni sen in ustvarila projekt “Slovenska ljudska glasba v koncertni preobleki za Duo Claripiano”.  Skladatelji A.Makor, J.Golob, T.Habe, A.Misson, P. Šavli, K.Pustinek, H.Vidic, T.Vulc  so na njuno pobudo ustvarili koncertne skladbe po slovenskih ljudskih napevih. “V objemu dvojine” je naslov zgoščenke, ki je sledila številnim koncertom po Sloveniji in tujini (Ostende, Florida, Mainz, Bamberg, Kitajska). S sodelovanjem Prvega programa Radia Slovenija, ZKP RTV Slovenija in Društva slovenskih skladateljev, kjer je izšla tudi notna zbirka, je bila kvaliteta projekta in posnetkov odlično ocenjena v pomembnih glasbenih revijah (Glasna, The Clarinet Magazine, Rohrblatt-Berlin). Za ta projekt sta bila s strani Radia Slovenija tudi nominirana za nagrado Prešernovega sklada.

Duo Claripiano je koncertiral na vseh najpomembnejših slovenskih glasbenih prizoriščih: od Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Slovenske filharmonije, Cankarjevega doma v Ljubljani, Festivala Ljubljana, Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, Narodnega doma v Mariboru, Narodnega doma v Celju, Kulturnega doma Nova Gorica, društva Huga Wolfa iz Slovenj Gradca, Kogojevih dnevov v Kanalu, Društva prijateljev glasbe v Kopru in drugih.

Njuna diskografija obsega pet skupnih samostojnih zgoščenk. Vsaka od njih predstavlja zaokrožen projekt, naj bo to železni repertoar 20. stoletja, najlepše sonate romantičnih skladateljev ali nova dela slovenskih skladateljev: Legende, Srečanja, Romantic Claripiano, 20 Claripiano in V objemu dvojine. Naj izpostavimo imena skladateljev, ki so jima posvetili skladbe: Primož Ramovš, Lojze Lebič, Janez Matičič, Ivo Petrić, Ljubo Rančigaj, Nenad Firšt, Črt Sojar-Voglar, Tomaž Habe, Tadeja Vulc, Nina Šenk, Katarina Pustinek, Helena Vidic, Andrej Misson, Jani Golob, Peter Šavli, Aldo Kumar, Andrej Makor. 

V zadnjih letih skladatelji pišejo zanju nove koncerte za klarinet, klavir in različne sestave:   leta 2018 “Claripiano” Janija Goloba (z orkestrom SNG Opera Maribor), leta 2019 “Ta-Du” Tomaža Habeta (z orkestrom Slovenske policije), “Samo lupina smo” Andreja Makorja (z zborom Slovenske filharmonije), leta 2020 “Srebrni koncert” Črta Sojarja Voglarja (s Komornim godalnim orkestrom SF) in leta 2021 Koncert za klarinet, klavir in godalni orkester Nenada Firšta (krstna izvedba bo marca 2022 s Celjskim godalnim orkestrom). Tako sta sodelovala z dirigenti: Johannes Wildner, Nenad Firšt, Helena Fojkar Župančič, Simon Krečič, Simon Perčič in Nejc Bečan.

Tatjana Kaučič in Dušan Sodja sta študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani (pri Tatjani Ognjanovič in Alojzu Zupanu), magistrski študij pa sta končala na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu (pri Brigitte Engelhard in Aloisu Brandhoferju). Na njun glasbeni okus so nedvomno najbolj vplivali fagotist Božidar Tumpej, njun prvi mentor za komorno glasbo, skladatelj Ivo Petrić in pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se izpopolnjevala iz komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Oba umetnika sta zaposlena v Slovenski filharmoniji. Dušan poučuje klarinet na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in igra na inštrumente nemškega izdelovalca Schwenk&Seggelke iz Bamberga.

Njuno predanost glasbeni muzi je morda najbolje opisal kritik v reviji The Clarinet: “Igra Dušana Sodje in Tatjane Kaučič je čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov, skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem, sta posledica izjemnega sodelovanja.

Clarinetfest - Madrid 2015

Clarinetfest – Madrid 2015

 

Duo-Clarpiano_25092012_05w

 

 

Duo Claripiano | Google+ | Youtube |
Kodington ©2013-2017