Duo Claripiano

Biografija

Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Od tedaj ju ljubezen ne povezuje samo v skupnem življenju temveč tudi v glasbi. Dušan izhaja iz glasbene družine. Prve glasbene korake je začel pri očetu flavtistu Lovru, kjer se je učil kljunasto flavto. Klarinet se je pričel učiti pri Alojzu Zupanu, pri katerem je tudi diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tatjana se je klavir pričela učiti pri Hedviki Čeh-Veronek, študij pa zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Tatjani Ognjanovič. Oba sta opravila magistrski študij na sloviti Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Na njuni poti so ju spremljali odlični mentorji za komorno glasbo: fagotist Božidar Tumpej, skladatelj Ivo Petrić in pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se izpopolnjevala v razredu podiplomantov komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. 
Koncertna pot ju je nato vodila od Los Angelesa, Stockholma, Edinburgha, Leipziga, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda, Madrida, Floride in Armenije. Izmed gostovanj so najodmevnejši Festival Fringe v Edinburghu, ljubljanski Poletni Festival, Festival “Carinthischer Sommer”, Akademija za komorno glasbo v Montepulcianu, Mednarodni glasbeni festival v Erevanu (Armenija), Mendelssohnhaus Leipzig in leta 2019 turneja po Kitajski.

Prijateljevanje s slovenskimi skladatelji je vzpodbudilo nastanek več kot štiridesetih skladb za klarinet in klavir. Leta 2000 je izšla njuna prva plošča “Legende” s skladbami klasikov 20. stoletja, za katero sta v reviji BBC Music Magazine prejela odlične kritike. Leta 2004 sta v samozaložbi izdala zgoščenko “Srečanja” z deli slovenskih skladateljev, ki so jima skladbe tudi posvetili (Ramovš, Petrič, Krek, N. Firšt, J.Pucihar). Januarja 2012 je v založbi Slovenske filharmonije izšla zgoščenka “Romantic Claripiano” z najlepšimi sonatami romantičnih skladateljev (Saint-Saëns, Schumann, Brahms). Ob njuni dvajsetletnici umetniškega delovanja je pri ZKP RTV Slovenija septembra 2014 izšla zgoščenka “20 Claripiano” s prerezom skladb sodobnih slovenskih in tujih avtorjev 20.stoletja (Finzi, Lipovšek, Rančigaj, Penderecki, Debussy, Matičič, Lebič, Lutoslawski).

Ljubezen do nemške romantike ju je pripeljala do sodelovanja z Mendelssohnovo hišo in Društvom Edwarda Griega v Leipzigu, kjer sta gostovala marca 2011. Tatjano in Dušana so slovenski skladatelji poimenovali “ambasadorja slovenske glasbe”, saj na vsakem koncertu izvajata sodobna slovenska dela. Tako sta na Svetovnem srečanju klarinetistov “ClarinetFest” v Los Angelesu, v Assisiju in Madridu predstavila sodobna slovenska dela skladateljev L. Lebiča, J. Matičiča, J. Puciharja, U. Kreka. Dvajseto obletnico umetniškega ustvarjanja sta v letu 2014 praznovala s koncerti v Ljubljani, v Mariboru in v Celju s Celjskim godalnim orkestrom in dirigentom Nenadom Firštom. Oktobra 2016 sta koncertirala v Mainzu na povabilo “Združenja nemških klarinetistov”. Kot solista sta sodelovala z mnogimi dirigenti: Johannes Wildner, Nenad Firšt, Simon Krečič, Helena Fojkar Župančič, Nejc Bečan.

Leto 2016 sta posvetila skladbam slovenskih skladateljev (A.Makor, J.Golob, T.Habe, A.Misson, P. Šavli, K.Pustinek, H.Vidic, T.Vulc), ki so na njuno pobudo ustvarili koncertne skladbe po slovenskih ljudskih napevih. Tako je avgusta 2017 pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla zgoščenka “V objemu dvojine”, ki je bila odlično ocenjena v Sloveniji in tujini (Glasna, The Clarinet Magazine, Rohrblatt-Berlin). Del projekta sta umetnika predstavila julija 2017 na Svetovnem srečanju klarinetistov v Orlandu na Floridi. Jeseni 2017 sta koncertirala na Kogojevih glasbenih dnevih v Kanalu in v okviru koncertnega ateljeja DSS v Ljubljani (krstne izvedbe Nina Šenk in Aldo Kumarja). Julija 2018 sta bila povabljena na mednarodni Festival “ClarinetFest” v Belgijo (Ostende). Z orkestrom SNG Maribor sta oktobra 2018 krstno izvedla “Claripiano” – Koncert za klarinet, klavir in godalni orkester Janija Goloba, z orkestrom Slovenske policije pa maja 2019 “TaDu” – Koncert za klarinet, klavir in pihalni orkester Tomaža Habeta. Poleti 2019 sta imela odmevno 10-dnevno turnejo po Kitajski (province Shanxi, Beijing, Hebei, Shandong in Guandong). Septembra 2019 sta v okviru Vokalnega abonmaja SF krstno izvedla skladbo “Samo lupina smo” za klarinet, klavir in mešani zbor Andreja Makorja. 
Oba umetnika sta zaposlena v Slovenski filharmoniji.
Dušan Sodja od leta 2014 igra na klarinete nemške firme “Schwenk&Seggelke” iz Bamberga in je D’Addario “Artist”.

Clarinetfest - Madrid 2015

Clarinetfest – Madrid 2015

 

Duo-Clarpiano_25092012_05w

 

 

Duo Claripiano | Google+ | Youtube |
Kodington ©2013-2017