Duo Claripiano

Ljudska glasba v koncertni preobleki za Duo Claripiano

Izvirna zamisel avtorjev projekta pianistke Tatjane Kaučič in klarinetista Dušana Sodje, ki se je rojevala več let, je v ohranjanju ljudskih napevov Slovenije in zamejstva ter zbliževanju dveh različnih glasbenih zvrsti – vokalne in inštrumentalne glasbe. V obstoječi slovenski literaturi za komorno glasbo za omenjeni sestav  se pridiha ljudskosti skoraj ne zazna. Duo Claripiano opaža v svojem neprekinjenem dvaindvajsetletnem delovanju  potrebo in manjko pridiha ljudskosti v slovenski inštrumentalni glasbi, ki je sicer v inštrumentalni glasbi drugih evropskih narodov zastopana in služi njihovi prepoznavnosti ter priljubljenosti.

Duo Claripiano je  v septembru 2015 nagovoril slovenske skladateljice in skladatelje iz vrst vseh generacij, saj želi zbrati različne pristope in poglede na obdelavo ljudskih tem. Izbrani avtorji se intenzivno ukvarjajo z vokalno glasbo in proučujejo ljudsko izročilo, a imajo hkrati afiniteto do inštrumentalne glasbe. V delu je  devet koncertnih komornih del  v svobodni glasbeni formi. Skladateljice in skladatelji so si izbrali enega ali več ljudskih napevov iz različnih slovenskih pokrajin in zamejstva, napeve duhovnih vsebin ali ljubezenske tematike, pa tudi povezovanju pokrajin zaradi besedila z enako vsebino:

 

Tomaž Habe – Zeleno, ki te ljubim zeleno, Fantazija na ljudske teme

Katarina Pustinek Rakar – Tri Koroške

Jani Golob – Tri prekmurske ljudske pesmi (Poj mi, poj mi / Ne ouri ne sejaj / Gnes je en leipi den)

Ambrož Čopi – Tri ljudske iz Rezije

Helena Vidic – Kresna, Rapsodija na belokranjske ljudske

Andrej Misson – Marija in Brodnik, Variacije na ljudsko temo “Marija z Ogrskega gre”

Peter Šavli – Oj, deklica, povej mi to (Tolminska ljudska)

Andrej Makor – Histria et amor I,II,III (Istrske ljudske)

Tadeja Vulc – Zvok ljudske glasbe treh pokrajin

 

Društvo Slovenskih skladateljev bo izdalo skupno notno zbirko, 1. program Radia Slovenije pa omogočil arhivsko snemanje vseh skladb, ki se bodo predvajale ob letošnji jubilejni obletnici oddaje “Slovenska zemlja v pesmi in besedi”, ki jo vodi ga. Simona Moličnik. Izšla bo tudi  skupna zgoščenka.

Posamezne skladbe projekta bodo od aprila 2016 krstno izvedene na koncertnih odrih širom Slovenije (Slovenj Gradec, Jesenice, Festival Studenec, Velike Lašče), junija 2016 pa tri izmed njih predstavljene v okviru predstavitve Dua Claripiano na mednarodnem Festivalu “Istanbul Woodwind Festival” v Istanbulu.

Skupna predstavitev projekta v obliki koncerta  bo v organizaciji Glasbenega društva Legende, 11. in 12. oktobra 2016 v Rdeči dvorani na ljubljanskem Magistratu, kjer bodo izvedene vse skladbe omenjenih avtorjev in avtoric v izvedbi Dua Claripiano.

Duo Claripiano | Google+ | Youtube |
Kodington ©2013-2017