Duo Claripiano

Biografija

Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Od tedaj ju ljubezen ne povezuje samo v skupnem življenju temveč tudi v glasbi. Na njuni poti so ju spremljali odlični mentorji za komorno glasbo: fagotist Božidar Tumpej, skladatelj Ivo Petrić in  pianist Anthony Spiri, pri katerem sta se v letih 2005/2006 izpopolnjevala v razredu podiplomantov komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Oba sta diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo (pri Tatjani Ognjanović in Alojzu Zupanu) in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu (pri pianistki Brigitte Engelhard in klarinetistu Aloisu Brandhoferju).
Koncertna pot ju je nato vodila od Los Angelesa, Stockholma, Edinburgha, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda, Madrida in Erevana. Izmed gostovanj so najodmevnejši Festival Fringe v Edinburghu, ljubljanski Poletni Festival, Festival “Carinthischer Sommer”,  Akademija za komorno glasbo v Montepulcianu, Mednarodni glasbeni festival v Erevanu (Armenija). Prijateljevanje s slovenskimi skladatelji je vzpodbudilo nastanek številnih skladb za klarinet in klavir (Petrić, Ramovš, Šivic, Matičič, Lebič, Rančigaj, Kopač, Firšt, Šavli, Šuklar, Sojar Voglar).
Leta 2000 je izšla njuna prva plošča “Legende” s skladbami klasikov 20. stoletja, za katero sta v reviji BBC Music Magazine prejela odlične kritike. Leta 2004 sta v samozaložbi izdala zgoščenko ‘Srečanja’ z deli slovenskih skladateljev, ki so jima skladbe tudi posvetili. Januarja 2012 je v založbi Slovenske filharmonije izšla zgoščenka “Romantic Claripiano” z najlepšimi sonatami romantičnih skladateljev (Saint-Saëns, Schumann, Brahms). Posnetki so bili odlično ocenjeni v ameriški strokovni reviji The Clarinet. Ob njuni dvajsetletnici umetniškega delovanja je pri ZKP RTV Slovenija septembra 2014 izšla najnovejša  zgoščenka “20 Claripiano” s prerezom skladb 20. in 21. stoletja slovenskih in tujih avtorjev (Finzi, Lipovšek, Rančigaj, Penderecki, Debussy, Matičič, Lebič, Lutoslawski). Od leta 2009 sistematično snemata skladbe slovenskih skladateljev za arhiv Radia Slovenije.
Ljubezen do nemške romantike ju je pripeljala do sodelovanja z Mendelssohnovo hišo in Društvom Edwarda Griega v Leipzigu, kjer sta gostovala marca 2011. Istega leta sta bila povabljena na prestižni festival “Carinthischer Sommer” na avstrijskem Koroškem. Tatjano in Dušana so slovenski skladatelji poimenovali “ambasadorja slovenske glasbe”, saj na vsakem koncertu izvedeta vsaj eno sodobno slovensko delo. Od leta 2011 sodelujeta na Svetovnem srečanju klarinetistov “ClarinetFest” v organizaciji Svetovnega združenja klarinetistov (ICA): z recitali sta se predstavila v Los Angelesu (2011), Assisiju (2013) in v Madridu (2015). Poleti 2015 sta imela odmeven recital na “ClarinetFestu” v Madridu, jeseni 2016 pa v Mainzu na povabilo “Združenja nemških klarinetistov”. Leto 2016 sta posvetila skladbam slovenskih skladateljev (A.Makor, J.Golob, T.Habe, A.Misson, P. Šavli, K.Pustinek, H.Vidic, T.Vulc), ki so na njuno pobudo ustvarili koncertne skladbe po slovenskih ljudskih napevih. Koproducenta sta bila Društvo slovenskih skladateljev, ki je izdalo notne edicije skladb in Prvi program Radia Slovenija. V sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija in založbo ZKP RTV Slovenija je avgusta 2017 izšla zgoščenka “V objemu dvojine”. Del projekta sta umetnika predstavila julija 2017 na Svetovnem srečanju klarinetistov v Orlandu na Floridi. Jeseni 2017 sta koncertirala na Kogojevih glasbenih dnevih v Kanalu in v okviru koncertnega ateljeja DSS v Ljubljani.Dušan Sodja od leta 2014 igra na klarinete nemške firme “Schwenk&Seggelke” iz Bamberga.

Clarinetfest - Madrid 2015

Clarinetfest – Madrid 2015

 

Duo-Clarpiano_25092012_05w

 

 

Duo Claripiano | Google+ | Youtube |
Kodington ©2013-2017